VVD stelt vragen over (ontbrekende) afzetpalen in Passewaaij

Raadslid Erik Rhebergen heeft vragen gesteld over de afzetpalen in Passewaaij. Het viel buurtbewoners en ons op dat verschillende afzetpalen ontbreken, sommige palen al langere tijd.

Raadslid Erik Rhebergen heeft vragen gesteld over de afzetpalen in Passewaaij. Het viel buurtbewoners en ons op dat verschillende afzetpalen ontbreken, sommige palen al langere tijd. 

Dit levert gevaarlijke en onwenselijke situaties op. Denk bijvoorbeeld aan de verkeersveiligheid als auto’s op het fietspad rijden. Een fietser verwacht dat niet, dat hoort ook niet. Of wanneer auto’s door de bermen en plantsoenen rijden met diepe, modderige gleuven tot gevolg. Daar zit toch niemand op te wachten.
Deze signalen en zorgen nemen wij serieus. De VVD stuurde daarom de volgende brief met vragen:

Geachte voorzitter van het college van burgemeester en wethouders,

De VVD wil graag uw aandacht vragen voor de afzetpalen in de wijk Passewaaij. Wij krijgen steeds vaker vragen over de afzetpalen van buurtbewoners. Men maakt zich zorgen over hun eigen veiligheid en die van anderen. Waar je 20 jaar geleden respect toonde voor een afzetting of een verkeersbord is het anno 2021 vooral een uitnodiging om je er niet aan te houden.

De afzetpalen die je tegenkomt in Passewaaij zijn de vaste afzetpalen, uitneembare afzetpalen en klapbare afzetpalen. Op steeds meer plaatsen zijn de uitneembare afzetpalen verdwenen of staan ze los en zijn klapbare afzetpalen defect (zie bijlage 1 voor foto’s van locaties waar de afzetpalen defect of weg zijn). Het directe gevolg is dat er geen belemmering is voor voertuigen om op fietspaden te gaan rijden. De VVD heeft meerdere voorbeelden ontvangen van wat er dan allemaal zoal gebeurt. 

AVRI
Nadat de afzetpalen bij de aansluiting Groenestraat/ Weysepad vanwege de vorstbestrijding waren verwijderd werd een voertuig van de AVRI gespot die vanaf de Groenestraat via het Weysepad naar de Den Uyllaan reed. Ook op andere locaties rijdt de AVRI over fietspaden terwijl de bestemming ook bereikt kan worden via de weg. 

KPN
Bij de aanleg van glasvezel kan het soms noodzakelijk zijn voor het werk, maar als twee busjes achter elkaar over het fietspad van de Reine Claude naar de Ganzerik rijden rond 08:15 in de ochtend en daar parkeren dan klopt er iets niet. Rijden over het fietspad doe je gewoon niet als de kinderen en ouders in Passewaaij naar school rijden. 

(Pakket)bezorgers 

Het is best vervelend als je op de Notarisappel bent en je op de Zonnedauw moet zijn. Hetzelfde gebeurt op meerdere locaties tussen buurt 6 en buurt 5 want anders moet je de hele wijk rondrijden. Die toekomstige rondweg is er dus niet alleen voor het gemak, maar ook voor de veiligheid van de fietsers en kinderen. Pakketbezorgers hebben zo lijkt het altijd haast en rijden hard over de fietspaden en als ze worden aangesproken op hun gedrag dan krijgt de navigatie altijd de schuld. 

Klusbedrijven
Sommige huizen in Passewaaij zijn natuurlijk niet bereikbaar met de klusbus. Echter een karretje met gereedschap krijgt niet de voorkeur boven een busje voor de deur. Je ziet regelmatig dat de busjes schade veroorzaken diepe wielsporen in het gras achter te laten. 

Buurtbewoners
Een buurtbewoner laat zich graag verleiden als er een kortere route is. Zeker in de vroege donkere ochtend of late avond worden vaak de fietspaden gebruikt. Zo kun je tegenwoordig via de Wiel naar de Groenestraat rijden of via de Houting naar de Professor Buismanlaan. 

Vorstbestrijding
Bij de start van het winterseizoen worden elk jaar eind oktober/ begin november afzetpaaltjes uitgenomen of neergeklapt. Vanaf dat moment zie je ook elk jaar direct weer een toename van voertuigen op fietspaden. 

In een recent ontvangen bericht schreef een buurtbewoner “Laatst heb ik iemand van de gemeente aangesproken die ook bij ons over het fietspad reed. Volgens diegene kunnen er geen paaltjes terug geplaatst worden omdat het hele systeem (ondergronds) verdwenen is??? Vraag me niet hoe maar het was zo… Ik heb al tig keer gebeld…ze doen er niks aan! Er moeten eerst weer grote ongelukken gebeuren voordat ze er wat aan doen. Het is niet overdreven als ik zeg dat er minstens 5x per dag een auto/busje over het fietspad rijdt voor mijn keukenraam. Ik ben jullie dankbaar als jullie het wel voor elkaar krijgen bij de gemeente.” 

De VVD wil het college van burgemeester en wethouders (college van B&W) daarom de onderstaande vragen voorleggen: 

  1. Herkent het college van B&W de zorgen van buurtbewoners van Passewaaijover de veiligheid op de fietspaden en de voorbeelden die worden genoemd in deze brief en bijlage?
    2. Is bij het college van B&W bekend welke afzetpalen in Passewaaij verdwenen zijn, los staan of defect zijn?
    3. Zo nee, is het college van B&W bereid na het winterseizoen tegelijk met het terugplaatsen of weer rechtop zetten van de afzetpalen in het kader van het afsluiten van het winterseizoen te inventariseren op welke locaties de afzetpalen verdwenen zijn, los staan of defect zijn?
    4. Kan het college van B&W de commissie Ruimte informeren over het resultaat van de inventarisatie en het herstelplan voor de afzetpalen?
    5. Welke mogelijkheden ziet het college van B&W om het gedrag van chauffeurs positief te beïnvloeden? 

Bron: vvd Tiel

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *